5 goede voornemens om zero waste het jaar te starten

Birgit De Loose Tips & tricks Zero waste

Een berg afval op een strand

5 goede voornemens om zero waste het jaar te starten

Elk jaar zijn onze goede voornemens zo wat hetzelfde: werken aan je gewicht, een betere levensstijl, meer geld sparen en ga zo maar verder. Maar wat als je die klassieke voornemens nu eens in een jasje giet dat niet enkel goed is voor jou maar ook voor de wereld? Hoe goed klinkt dat! Lees hier 5 makkelijke en haalbare voornemens die niet alleen jou levensstijl beter maken maar zodat je ook een extra steentje bijdraagt aan het milieu.

#1 Donderdag veggiedag

Ik weet nog van vroeger dat vrijdag visdag was. Als kind keek ik daar nu niet bepaald naar uit. Maar wat als we dit nu ook eens toepassen voor een veggiedag? Zo heeft Eva vzw een paar jaar geleden donderdag veggiedag uit te grond gestampt. Een campagne om gezinnen meer plantaardig te laten eten en ze bewust te maken van de impact van de vis -en vlees consumptie. Heb jij meer interesse in de cijfers achter deze campagne? Hier heb je dan een indrukwekkende opsomming:

  • Voor de productie van 1 kg rundvlees is 15.000 liter water nodig. Ter vergelijking: voor 1 kg tarwe is dat slechts 900 liter.
  • Door gedurende 1 jaar mee te doen aan Donderdag Veggiedag verminder je je broeikasuitstoot evenveel als wanneer je 1.250 km zou fietsen in plaats van de auto te nemen.
  • Wereldwijd sneuvelt er jaarlijks 3 miljoen hectare bos voor de vleesconsumptie, dat is een oppervlakte zo groot als België.
  • Door gedurende 1 jaar, 1 dag in de week veggie te eten, spaar je elk jaar het leven van ruim 20 dieren.

Ongelooflijke cijfers toch! Of is dit toch een 'ver-van-je-bed-show'? Wist je dan dit al: door mee te doen aan Donderdag Veggiedag verklein je het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en sommige kankers. Je krijgt minder slechte cholesterol binnen en blijft makkelijker slank.
Lees je graag meer over dit initiatief of heb je interesse in wat simpele veggie gerechten? Op de website van Eva vzw kan je dit allemaal vinden.

#2 Herstel dingen die stuk zijn

Het lijkt zo logisch, maar herstellen van kleding, elektronica of andere items doen we tegenwoordig nog zelden. We gaan liever gewoon naar de winkel om alles nieuw aan te kopen. Natuurlijk is het niet voor iedereen weg gelegd om je eigen kleding te herstellen met een naaimachine maar een gaatje in een sok dichtnaaien of een knop er terug aan zetten is geen rocket science. Elektronica herstellen is wel een ander gegeven maar je kent heus wel iemand in de familie of vriendenkring die simpele foutjes kan herstellen.

#3 Wasbare make-up pads

Dit is vaak de eerste en makkelijkste stap om je badkamer zero waste te maken. Die wegwerp wattenschijfjes is voor vele vrouwen onmisbaar, vervang ze daarom door de wasbare variant. Er gaat weeral heel wat minder afval in de prullenmand belanden en ik vind het persoonlijk zo veel aangenamer op je gezicht! Geen 'plushkes' die ongewenst achterblijven of als je wat te enthousiast aan het wrijven ben gaat je wasbaar wattenschijfje niet halvelings uit elkaar vallen.
Ben je handig met naald en draad, dan kan je ze heel makkelijk zelf maken van een oude katoenen doek of een badhanddoek. Is het zelf maken niets voor jou? Koop dan je wasbare wattenschijfjes in een eco-(web)winkel. Ze zijn er in veel verschillende maten en materialen, in felle kleurtjes of met leuke prints!

#4 Laat wegwerpplastic voor eenmalig gebruik dit jaar links liggen.

Dit is de afgelopen jaren al een hot topic geweest: wegwerpplastic. Wat bedoelen we hier nu mee? Rietjes, bestek, borden, wattenstaafjes en ga zo maar door, allemaal voor eenmalig te gebruiken. Voor al deze items zijn er voldoende duurzamere alternatieven. Wist je dat er vanaf 3 juli 2021 een Europees verbod is op deze producten? Dus waarom zou je nu al niet de overstap maken! De Europese Commissie schat dat de consument met dit verbod 6,5 miljard euro zal besparen doordat ze voor duurzamere alternatieven kiezen. Het verbod zorgt ook voor 3,4 miljoen ton CO2-reductie!

#5 Kleinere hoeveelheden koken

Minder koken? Moet ik dan honger lijden? Nee hoor! Maar hoe vaak heb je een overschotje aan het einde van de maaltijd? Zet je dit restje dan in de koelkast of vries je het in voor later? Top! Als je het dan ook effectief op eet natuurlijk. Misschien heel logisch maar iets wat toch niet altijd wordt gedaan. Er wordt geschat dat een gemiddeld Vlaams gezin 2 kg aan voedsel en drank per week weggooit. Dat is 88 kg per jaar of met andere woorden bijna €400 dat je gewoon weggooit. Dus, heb jij vaak veel overschot na een maaltijd -> kook dan wat minder. Heb je toch een restje -> eet dit dan de dag nadien op als middagmaal of kies een dag in de week en doop deze om in 'restjesdag'!

Dit zijn 5 zero waste voornemens die helemaal niet moeilijk zijn. Voornemens die niet alleen je levensstijl verbeteren maar ook goed zijn voor het milieu! Welke ga jij toepassen in 2021 of doe je al, laat het ons weten!

Vele groene groetjes
Birgit van Het Geitenwollen Sokje



Ouder bericht Nieuwer bericht


Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd