De verschillende luiersystemen en hun gebruik

Birgit De Loose Wasbare luiers

Overbroekjes voor wasbare luiers in pastelkleuren

De verschillende luiersystemen en hun gebruik

Heb jij totaal geen idee welke systemen van wasbare luiers er tegenwoordig zijn en hoe ze werken? Dan vind je hier een beknopt overzicht met wat extra info over elk systeem.

 • 1-delig systeem
  • All-in-one
  • Snap-in-one
  • Pocket luiers
 • 2-delig systeem
  • Voorgevormde luiers
  • Half-voorgevormde luiers
  • Niet-voorgevormde luiers
   • Vouwluiers
   • Strikluiers
   • Prefolds

All-in-one

De All-in-one is het luiersysteem met de minste handelingen, mooi slank en sluit het meeste aan bij een wegwerp luier. Het overbroekje en het absorberende deel zitten aan elkaar vast, je hebt enkel nog een inlegvliesje nodig voor de ontlasting als je dat wil. Doordat dit systeem zo makkelijk in gebruik is is het een populaire luier voor bij de grootouders of voor op het kinderdagverblijf. Doordat het overbroekje en het absorberende deel aan elkaar hangen moet bij elke luierwissel alles in de wasmachine. Dit is slechter voor het milieu maar ook voor de levensduur van de luier. Een All-in-one gaat ook sneller lekken doordat de binnen- en buitenkant aan elkaar vast hangen en is dus niet geschikt als nachtluier.

Dit systeem heb je zowel in onesize, dat dus van geboorte tot zindelijkheid meegroeit, als in meerdere maten zodat je telkens een luiermaat groter neemt als je kindje weer een beetje is gegroeid.

Snap-in-one

De Snap-in-one leunt heel sterk aan bij een All-in-one maar bestaat toch uit aparte delen. Het absorberende deel kan je vastmaken aan het overbroekje door middel van drukknoppen of velcro. Je kan de luier dus al klaar maken voor je aan de luierwissel begint wat je het gebruiksgemak geeft van een All-in-one, maar doordat de delen niet aan elkaar vast genaaid zitten gaat deze minder snel lekken, heb je een snellere droogtijd en kan je bij een plasje het absorberende deel vervangen en het overbroekje opnieuw gebruiken. Net zoals de All-in-one zit deze luier mooi slank en is populair voor bij de grootouders of voor op het kinderdagverblijf.

Dit systeem heb je meestal in onesize, dat dus van geboorte tot zindelijkheid meegroeit, maar ook in meerdere maten zodat je telkens een luiermaat groter neemt als je kindje weer een beetje is gegroeid.

Pocket luiers

De pocket luier leunt sterk aan bij een All-in-one maar bestaat zoals de Snap-in-one ook uit aparte delen. Het absorberende deel kan je in de pocket steken die in het overbroekje is gevormd en meestal bestaat uit fleece. Je kan de luier dus al klaar maken voor je aan de luierwissel begint wat je het gebruiksgemak geeft van een All-in-one, maar doordat de delen niet aan elkaar vast zitten gaat deze minder snel lekken, heb je een snellere droogtijd en kan je bij een plasje het absorberende deel vervangen en het overbroekje opnieuw gebruiken. Zoals elk eendelig systeem zit deze luier mooi slank en is populair voor bij de grootouders of voor op het kinderdagverblijf.

Dit systeem heb je meestal in onesize, dat dus van geboorte tot zindelijkheid meegroeit, maar ook in meerdere maten zodat je telkens een luiermaat groter neemt als je kindje weer een beetje is gegroeid.

Voorgevormde luiers

De voorgevormde luier ziet er een beetje uit zoals een wegwerp luier maar hier mist nog wat: een apart overbroekje omdat de luier enkel het absorberende gedeelte is. De sluiting van een voorgevormde luier kan bestaan uit velcro, drukknoppen, met luierklemmetjes,... Over het algemeen zijn deze luiers goed absorberend al hangt dit ook af van het materiaal waar ze van gemaakt zijn. Zo zullen dagluiers meestal uit katoen of bamboe bestaan terwijl een voorgevormde nachtluier eerder uit bamboe of hennep zal gemaakt zijn. Ook al heb je bij een luierwissel meerdere handelingen nodig, het is een gebruiksvriendelijk en zeer populair systeem.

Dit systeem heb je zowel in onesize, dat dus van geboorte tot zindelijkheid meegroeit, als in meerdere maten zodat je telkens een luiermaat groter neemt als je kindje weer een beetje is gegroeid.

Half-voorgevormde luiers

De half-voorgevormde luier heeft wel elastieken aan de beentjes maar heeft geen sluitingssysteem zoals de voorgevormde luier. De luier wordt in het overbroekje gelegd of vastgeklikt en wordt ook samen met het overbroekje gesloten. Over het algemeen zijn deze goed absorberend al hangt dit ook af van het materiaal waar ze van gemaakt zijn.

Dit systeem heb je zowel in onesize, dat dus van geboorte tot zindelijkheid meegroeit, als in meerdere maten zodat je telkens een luiermaat groter neemt als je kindje weer een beetje is gegroeid.

Vouwluiers

De vouwluier is een heel goedkoop systeem omdat het uit een hydrofiele doek, een molton doek of een oogjesluier bestaat. Je kan ze in vele verschillende vormen vouwen om een mooie pasvorm rond de billen van je kindje te krijgen of gewoon een paar keer dubbel vouwen om simpel in het overbroekje te leggen. Je hoeft hier niet altijd een sluiting te gebruiken, heb je dat wel graag dan zijn luierklemmetjes hier heel populair. Omdat hier wel wat meer werk aan is dan aan een voorgevormd systeem en ze minder goed absorberen worden deze luiers niet zo vaak meer gebruikt voor grotere baby's. Wel worden ze nog steeds gebruikt bij newborns omdat dit een systeem is dat je zeer klein kan vouwen en zeer snel droogt wat wel handig is met 10 luierwissels per dag.

Vouwluiers heb je in verschillende groottes die gaan van 50 cm x 50 cm tot wel 120 cm x 120 cm. Meer info over de verschillende soorten vouwwijzes vind je in de blog 'Vouwluiers: tips & tricks'.

Strikluiers

De strikluier is een heel goedkoop systeem en is in een bepaalde vorm gemaakt zodat die voor elk type baby past van geboorte tot zindelijkheid. Je kan ze in verschillende vormen vouwen om een mooie pasvorm rond de billen van je kindje te krijgen en vastmaken door de lintjes vast te strikken. Omdat hier wel wat meer werk aan is dan aan een voorgevormd systeem en ze minder goed absorberen worden deze luiers niet zo vaak meer gebruikt, al zijn ze wel populairder dan de vouwluiers. Ze hebben net zoals de vouwluiers de voordelen dat je ze zeer klein kan maken en zeer snel droog zijn.

Strikluiers heb je maar in één maat maar door de verschillende vouwwijzes gaan ze mee van geboorte tot zindelijkheid. Meer info over de verschillende soorten vouwwijzes vind je in de blog 'Strikluiers: tips & tricks'.

Prefolds

Prefolds bestaan uit verschillende stukken rechthoekige stof die aan elkaar genaaid zijn. Dit kan variëren van een 9-tal lagen tot wel een 16-tal lagen stof. Je kan de prefold een paar keer dubbel vouwen en zo in het overbroekje leggen of je kan deze ook rond je kindje vouwen en vastmaken met een luierklemmetje. Dit is het meest populaire systeem van de niet-voorgevormde luiers omdat het heel simpel is, naargelang het aantal lagen stof goed absorbeert en toch nog goedkoop is. Als je de prefold dubbelgevouwen in het overbroekje legt is de kans wel groter dat bij ontlasting het overbroekje ook vuil wordt.

Prefolds heb je in verschillende groottes en aantal lagen stof. Meer info over de verschillende soorten vouwwijzes kan je hier vinden.Ouder bericht Nieuwer bericht


Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd