Geef een zero waste cadeau met Kerst

Birgit De Loose Cadeau DIY Tips & tricks Zero waste

Kerstcadeautjes op een zero waste wijze verpakt met oud krantenpapier en jute.

Geef een zero waste cadeau met Kerst

Ik val gewoon meteen met de deur in huis. Kerst en nieuw zijn de minst zero waste periodes van het jaar! In deze periode wordt er 25% meer afval geproduceerd dan in verhouding met de rest van het jaar. Je wil graag een cadeau afgeven op deze feestdagen maar je weet vaak niet eens wat je moet kopen. Zo vliegen er dus duizenden onnuttige prullaria over de toonbank in een wegwerpverpakking om dan een enkeltje prullenbak te krijgen. Zonde toch? Daarenboven bevatten die onnuttige prullaria bijna altijd plastics. Een niet natuurlijke stof waarvan wij als mens jaarlijks 250 miljoen ton produceren! Val je al van je stoel? Hou je dan nog beter vast: van die 250 miljoen ton belandt 8 miljoen in de oceaan, per jaar!

Is je hoofd een beetje aan het tollen en wil je hier graag wat meer aandacht aan besteden? Lees dan de volgende tips om 'less waste' te creëren.

Zero waste cadeautips

Een bewuste keuze maken over welk cadeau je gaat geven heeft al veel impact op de afvalberg. Maar dit heeft niet alleen een rechtstreeks effect op het milieu maar wie weet breng jij een kettingreactie op gang. De ontvanger van je cadeautje is helemaal weg van je ecologische aanpak dat hij of zij in de toekomst ook bewustere keuzes gaat maken. Is dat niet top?!

#1 Handmade of DIY cadeau

Handwerk is helemaal terug van weggeweest! Hoe leuk is het om een zelf gemaakte muts of sjaal cadeau te geven? Kan je niet breien of haken, probeer dan eens een leuke kaars te maken of zelf een bath bomb. Ben je eerder een keukenprins(es)? Laat je dan helemaal gaan door een heerlijke likeur te maken of confituur. Vind je deze tips wel leuk maar ben je hier niet zo goed in of heb je weinig tijd? Ga dan eens in de buurt op zoek naar een handwerkwinkeltje of een creabea die het graag voor jou wil maken.

#2 Een ervaring (coronaproof uiteraard)

Kies eens voor iets anders dan materiële zaken en doe een ervaring cadeau. Plan een leuke citytrip in eigen land, nodig ze uit om samen te gaan wandelen met een leuke winterpicknick om af te sluiten of stippel een mooie fietsroute uit met verschillende bezienswaardigheden.

#3 Tijd

Een topcadeau dat niets kost en waar vele ongelooflijk blij mee zullen zijn: geef ze extra tijd! "Huh?" zie ik je al denken, maar stel je eens voor dat iemand eens een keer voor jou komt koken of je tuin helemaal zomerproof maakt. Hoe leuk is dat! Dan moet je die karweitjes zelf niet doen en kan je die tijd inruilen voor een andere activiteit. Is het cadeau voor een mama of papa? Dan kan je overwegen om een 5 beurten babysit-kaart af te geven. Een beetje extra me/we-time is voor vele ouders een zeer welkom geschenk!

#4 Een eco cadeau

Geef je toch graag een fysiek cadeau af en is DIY echt niets voor jou? Maak dan de bewuste keuze om een eco cadeau te geven. Een flesje 'fair' wijn of een stuk chocola van een fairtrade merk is zeker een optie. Maar leuker is altijd iets wat je niet in de supermarkt kan vinden. Een verzorgingspakket met zero waste producten is hierin een echte topper! Iedereen moet zich wassen toch? Al die mooie handgemaakte zepen die je tegenwoordig kan vinden zijn absoluut Kerstwaardig. Je kan ook een pakket samen stellen voor dagdagelijks gebruik. Denk bijvoorbeeld aan RVS rietjes, food huggers of bijenwas doekjes. Is het cadeau voor iemand die best wel creatief uit de hoek kan komen dan kan je op zoek gaan naar zero waste DIY pakketten. Zo kunnen ze zelf zeep, wasmiddel of kaarsen maken.

  Verpak je cadeautje op een ecologische manier!

  Inpakpapier... Het fenomeen om iets mooi te maken voor een paar tellen om dan in de prullenmand te belanden. Papier, plakband en strikken, echt nuttig hebben ze zich niet kunnen maken, verspilling alom. Kies daarom voor een milieuvriendelijker alternatief. En nee, het ziet er absoluut niet lelijker uit, vaak zelfs nog mooier!

  #1 Hergebruiken

  Heb je zelf een cadeau gekregen met een heel leuk papier rond? Hou het dan zeker bij! Je kan er je eigen (Kerst)cadeautjes mee inpakken. Ook draagtassen en leuke organza zakjes krijg je vaak bij een aankoop. Gooi deze zeker niet weg! Je krijgt zo een mooi en divers assortiment verpakkingen bij elkaar.

  #2 Inpakken is niet nodig

  Het is vaak niet eens nodig om een cadeau in te pakken. De doos waar het cadeau in zit is al heel mooi. Of die fles wijn of dat boek heeft enkel een (hergebruikt) lint of strikje nodig om er fantastisch uit te zien!

  #3 Stukje stof

  Misschien heb je er al van gehoord, misschien ook niet. De Furoshiki wrap is een Japanse techniek om met een lapje stof een cadeau in te pakken. Ik vind persoonlijk dat je hier zo een mooie presentjes mee kan maken! Een echte aanrader!

  #4 Oud papier

  Gooi je oude kranten niet weg, die zijn heel handig om te knutselen en zeker om leuke verpakkingen mee te maken. Hetzelfde geldt voor oude tijdschriften. Oke, misschien gebruik je niet zo graag de pagina's van de tv gids maar er staan vaak prachtige foto's of afbeeldingen in. Die kan je zeker gebruiken om kleine pakjes mee in te pakken. Wil je helemaal creatief gaan met papier? Gebruik dan een tekening van de kids om mee in te pakken, hoe uniek ben je dan!

  #5 Inpakpapier

  Wil je toch graag bij het klassieke blijven en inpakpapier gebruiken? Kies dan voor gerecycleerd papier, papier dat je zelf kan composteren of gebruik groeipapier. Het groeipapier is gemaakt van oud papier en een mix van zaden. Zo kan je het na gebruik planten in de tuin of een bloempot. Als je het goed verzorgt komen hier plantjes, kruiden of bloemen uit. Leuk toch?

   

  Ben je door deze blog getriggerd om aan de slag te gaan? Dan kan ik je alvast helpen met een paar leuke zero waste verzorgingspakketjes. Ze worden allemaal verpakt in ZEROTREE draagtassen. Stel je toch liever zelf een pakket op maat samen? Dat kan ook! Ontdek al de giftsets, bloeikaarten en onze cadeaubon in de webshop.

  Vele groene groetjes
  Birgit van Het Geitenwollen Sokje  Ouder bericht Nieuwer bericht


  • Nienke op

   Zo leuk! Dat het herbruiken van cadeaupapier deed mijn moeder vroeger al! Dus nu probeer ik elke keer zo voorzichtig mogelijk mijn cadeaus uit te pakken, in tegenstelling tot mijn ietwat fanatieke dochtertje 😅

  • Amelie van Writings by Amelie op

   Handige tips! Hier ben ik zeker wat mee!


  Laat een reactie achter

  Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd