Hoe lanoliseer je wolbroekjes?

Birgit De Loose Tips & tricks Wasbare luiers

Een wolbroekje dat ligt te drogen als heading van een blog.

Hoe lanoliseer je wolbroekjes?

Wat is lanoline

Lanoline is afkomstig van de wol van schapen. Het heeft een zacht gelige kleur en is heel vettig, daarom wordt het ook wel eens wolvet genoemd. Lanoline wordt gebruikt om wollen kleding te onderhouden en ze vlekvrij te houden, ook kan je hiermee de kledij waterdicht maken wat dan lanoliseren wordt genoemd. Lanoline wordt niet enkel voor wol gebruikt maar heeft ook verzorgende eigenschappen, zo vind je dit ook terug als tepelzalf en in andere cosmetische producten.

Lanoliseren

Na het wassen doe je een theelepel lanoline per wolbroekje (of de aangegeven hoeveelheid op de verpakking) bij een beetje heet water, doe hier ook een paar druppels wolwasmiddel of babyshampoo bij. Heb je een impregneringsmiddel dan moet je geen wolwasmiddel of babyshampoo bijvoegen. Roer tot de lanoline volledig is opgelost en voeg dan koud water bij tot je ongeveer 2 liter per wolbroekje hebt. De temperatuur van het mengsel zou op lichaamstemperatuur moeten zijn voor je verder kan, is dit nog niet het geval na het bijvoegen van koud water dan laat je het even aan de kant staan.

Leg je wolbroekjes binnenstebuiten in het mengsel en knijp er een paar keer in zodat de lanoline goed in de wol kan doordringen. Laat het een nachtje weken. Is het een nieuw wolbroekje dan moet je het lanoliseren best 3x herhalen om het goed waterdicht te krijgen. Tussendoor moet je het wolbroekje niet laten drogen en mag het meteen naar het nieuwe lanolinemengsel.

Na het nachtje weken haal je het wolbroekje uit het mengsel en knijp je zachtjes het overtollige water eruit. Draai het terug met de goede zijde naar buiten en rol het op tussen een handdoek, zo kan je het water er nog beter uit knijpen. Laat het wolbroekje hierna een paar dagen plat drogen op een handdoek, trek het broekje eventueel terug wat in vorm. Als het droog is is die klaar voor gebruik.

Tips and tricks

  • Wassen met wolwasmiddel op een wolprogramma of handwas met water op lichaamstemperatuur
  • Wol nooit uitwringen
  • Wol nooit in de droger steken
  • Niet in de zon of op de verwarming laten drogen
  • Altijd plat laten drogen, niet ophangen
  • Door meer te gebruiken gaat het broekje wat vervilten, hierdoor wordt die ook beter waterdicht
  • Het is normaal dat je overbroekje heel vettig aanvoelt na het lanoliseren
  • Witte klontertjes in je mengsel na een nachtje weken is normaal
  • Na lang gebruik moet je het broekje niet na elke keer wassen lanoliseren, enkel als de waxlaag weg is of als deze begint te lekken
  • Als je een wolbroekje te lang laat weken kunnen er gaten ontstaan

 Meer uitleg over het algemene gebruik van wolbroekjes vind je in de blog 'Wolbroekjes: tips & tricks'.Ouder bericht Nieuwer bericht


Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd