
Hoe was ik wasbare luiers?
'Nog meer was!' Is het eerste waar je aan denkt als je hoort over wasbare luiers. In de praktijk valt dit wel mee met 2 extra machines per week en moeilijk is het ook niet. We hebben hieronder een overzicht gemaakt van een goede wasroutine met nog wat extra tips.
Bewaren
Je vuile luiers bewaar je het liefst dicht bij de luiertafel. Het makkelijkste is in een emmer of een grote luierzak. Je mag hier alles in bewaren, zowel alle luiers als de overbroekjes en inlegvliesjes. Best bewaar je alles droog. Als je ze in een emmer met water bewaart is dit niet enkel een heel gedoe maar je luiers gaan er sneller van slijten. Na maximum een 3-tal dagen moet je alles wassen.
Voorwas
Al die urine en resten van stoelgang in je wasmachine is moeilijker om in 1 keer weg te wassen dus kan je best al eens voorwassen. Je kan dit doen door een apart kort programma op lagere temperatuur (maximum 40°C) of een voorwasprogramma toe te voegen aan je hoofdprogramma. Let hier wel bij op dat het spoelwater na de voorwas wordt weggepompt en de hoofdwas begint met vers water. Voeg hier 1/3 van de aanbevolen hoeveelheid wasmiddel aan toe of gebruik een voorwasmiddel (met enzymen).
Hoofdwas
Bij de hoofdwas zijn er wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Om te beginnen ga je vooraf moeten bekijken hoeveel universeel wasmiddel met enzymen je nodig hebt. Dit is natuurlijk wel maar eenmalig dat je dit moet nagaan. Zo ga je voor de hoofdwas doseren voor zwaar bevuilde was en voor de waterhardheid in jouw regio. Vul de wasmachine tot deze 3/4 vol zit. Als je niet genoeg vuile luiers hebt dan vul je dit best aan met vuile handdoeken, wel pas na het voorwassen. Wassen met een goed gevulde machine is niet alleen ecologischer maar door alle wrijving ga je de luiers ook beter proper krijgen. Stel het programma in voor een 60°C was, 90°C is niet meer nodig met de huidige wasmiddelen. Kies hier niet voor een eco of verkort programma omdat je zwaar bevuilde was hebt. Je kan eventueel nog de optie 'extra water' opzetten als je machine deze functie heeft zodat de urine en resten van de stoelgang nog beter weggespoeld worden.
Let op met producten toevoegen! Katoen kan veel verdragen maar bamboe, hennep, PUL en de elastieken zijn veel gevoeliger en zullen sneller worden beschadigd. Bleekmiddel, natrium-bicarbonaat, azijn, vlekverwijderaars en wasverzachter kan je beter mijden.
Zijden inleggers en wolbroekjes niet aan de luierwas toevoegen maar apart wassen met de hand of een wolwasprogramma op je wasmachine. Lees hier meer over wolbroekjes.
Nieuwe luiers moet je niet op deze manier wassen maar mag je gewoon op 30°C wassen voor het eerste gebruik. Dit best 3 maal voor je ze gaat gebruiken zodat je de absorptie triggert, na ongeveer 10 maal wassen hebben de luiers hun maximum absorptie bereikt. Het eerste wasje kan je best apart doen voor alle fabricageresten en alle pluisjes die nog aan de luier hangen weg te spoelen, de 2 wasjes daarna mag gerust samen met andere was als je geen wasverzachter toevoegt. Tussen de wasjes door moet je de luiers niet laten drogen. Overbroekjes en andere toebehoren van luiers die geen absorptiefunctie hebben moet je maar 1 maal wassen voor gebruik vanwege mogelijke fabricageresten.
Drogen
De beste manier van drogen is natuurlijk buiten of binnen op een droogrek. Dit is niet alleen ecologischer maar ook kostenbesparend voor jou en beter voor de luiers. Maak je toch gebruik van de droogkast dan kan je hier enkel de luiers en inleggers mee drogen. Overbroekjes, wetbags en inlegvliesjes mogen niet in de droogkast maar deze drogen sowieso heel snel.
Tips and tricks
- Om je luiers makkelijk en zonder vuile handen naar de wasmachine te brengen kan je in de luieremmer een wasnet hangen
- Heb je fleece of zijde inlegvliesjes zorg dan dat je de meeste stoelgang hier vanaf hebt gehaald voor je ze in de wasmachine steekt
- Bij velcro luiers en overbroekjes de wastabs sluiten voor het wassen
- Luiers met elastiek aan de benen over 2 lijnen hangen op een droogrek om het uitrekken van de elastieken tegen te gaan
- Zet het droogrek in de zomer buiten en in de winter voor een zonnig raam. De zon is de beste vlekverwijderaar dus ideaal om weer vlekvrije luiers te krijgen
- Leg luiers en toebehoren nooit op een stoof of radiator te drogen
- Strijken van bijvoorbeeld vouwdoeken raden we af omdat de absorptie dan gaat afnemen.
- Als er pluisjes in de velcro zitten kan je die makkelijk verwijderen door de harde kanten van de velcro tegen elkaar te schuren