Ik ga starten met wasbare luiers, wat heb ik nodig?

Birgit De Loose Checklist Wasbare luiers

Een to do lijst met een kopje koffie als heading voor mijn blog.

Ik ga starten met wasbare luiers, wat heb ik nodig?

Je hebt besloten om met wasbare luiers te starten. Je hebt je keuze gemaakt welke je wil gaan gebruiken en staat klaar om je bestelling te plaatsen, maar... Wat heb je nu exact nodig en welke hoeveelheid?

Hieronder geven we je een leidraad met welke materialen je nodig hebt en waarom, wat er eventueel handig kan zijn en wat je nog als extra optie kan nemen.

Wasbare luiers

Als je 1 kindje in de wasbare luiers hebt dan zijn een 24-tal luiers wel handig. Zo moet je maar om de 3 dagen wassen. Dit geldt wel niet voor newborns. Deze verbruiken wat meer luiers per dag en kan het zijn dat je elke 2 dagen moet wassen maar dit is natuurlijk maar voor beperkte tijd. Wil je ook gebruik maken van nachtluiers dan heb je er hier 4 van nodig en maar een 20-tal dagluiers.

Overbroekjes

De hoeveelheid overbroekjes die je nodig hebt hangt af van het luiersysteem dat je gebruikt. Kies je voor een all-in-one systeem dan zitten de overbroekjes al aan de luier vast. Gebruik je voorgevormde luiers dan raden we minstens 5 overbroekjes aan van elke maat. Heb je gekozen voor een niet-voorgevormd systeem dan zijn minstens 7 overbroekjes van elke maat geen overbodige luxe doordat hier de ontlasting sneller op het overbroekje kan lekken.

Inleggers

Het is altijd handig om een paar inleggers in huis te hebben om je luier bij te boosten. Gebruik je voorgevormde luiers dan is dit door de dag meestal niet nodig maar voor `s nachts kan dit wel handig zijn. Zeker als je kindje wat groter wordt en de plasjes `s nachts ook groter worden. Gebruik je niet-voorgevormde luiers dan kan je best evenveel inleggers in huis halen als je luiers hebt omdat de absorptie van deze kleiner is dan de absorptie van voorgevormde. Bij de 1-delige luiers zitten de inleggers al standaard bij de luier bij al kan het zijn dat je na verloop van tijd deze toch nog gaat moeten bijboosten. Bij sommige voorgevormde luiers en nachtluiers zitten al extra inleggers bij dus kijk tijdens het bestellen altijd na wat je pakket allemaal inhoud.

Inlegvliesjes

Zolang je borstvoeding geeft zijn deze inlegvliesjes niet echt nodig omdat de stoelgang heel lopend is en door de vliesjes heen gaat. Geef je flesvoeding of ga je over naar vaste voeding dan zijn deze wel aan te raden, zo kan je de ontlasting makkelijk uit de luier halen. Je hebt de keuze uit papieren wegwerp inlegvliesjes of uit herbruikbare fleece/zijde inlegvliesjes. Kies je voor de papieren versie koop dan een aantal rollen of dozen tegelijk aan. Gooi je de inlegvliesjes na elke luierwissel weg dan heb je ongeveer 180 vliesjes per maand nodig. Je kan de meeste inlegvliesjes waar enkel een plasje bij is ook mee wassen met de luiers en dan heb je er natuurlijk minder nodig. Kies je voor de herbruikbare versie dan koop je best evenveel inlegvliesjes als je luiers hebt.

Wasmiddel

Het is belangrijk dat je een goed wasmiddel gebruikt zodat je de luiers niet beschadigd. Er bestaan wasmiddelen die speciaal voor wasbare luiers gemaakt zijn, wil je die niet aankopen dan zijn er een aantal punten waar je op moet letten:

  • Geen kleur-, geur- of bleekmiddelen
  • Zorg dat er bij vloeibaar wasmiddel geen wasverzachter bij zit
  • Minder dan 5% zeep
  • Voldoende enzymen in het wasmiddel

Hier vind je een uitgebreider overzicht voor een goed wasmiddel.

Wetbags

Ga je de wasbare luiers ook op verplaatsing of op stap gebruiken dan zijn wetbags wel handig om te hebben. Hier kan je zowel de propere als de vuile luiers in vervoeren. Bij sommige wetbags gaat dit zelfs tegelijk omdat deze 2 aparte vakken hebben. Je hebt ze in alle soorten en maten zodat je een kleine wetbag kan gebruiken als je snel een uitje naar oma en opa plant of een grote om een hele daguitstap te maken.

Luieremmer

De vuile luiers moet je ergens kunnen bewaren tot je voldoende hebt om te gaan wassen. Sommige ouders gebruiken hier een grote wetbag voor en andere verkiezen een luieremmer. Zorg er wel voor dat de luieremmer groot genoeg is om de luiers van 2 à 3 dagen in te bewaren of voorzie een ander bewaarsysteem dat ruim genoeg is.

Wasnetje

Maak je je handen niet graag vuil bij het wassen dan is het fijn om in je luieremmer een wasnetje te hangen. Zo kan je als je voldoende luiers hebt gewoon het wasnetje uit de emmer nemen en zo in de wasmachine plaatsen. Zorg er natuurlijk wel voor dat het netje geopend is in de wasmachine, zo vallen de luiers er uit tijdens het wasprogramma.

Wasbare billendoekjes

Als je wasbare luiers gaat gebruiken is het misschien ook wel leuk om te kijken naar wasbare billendoekjes. Je gaat er geen extra werk mee creëren omdat je toch al luierwasjes doet dus heeft het alleen maar voordelen: Op het einde van de rit is het veel goedkoper dan wegwerp billendoekjes, het is beter voor de huid van je kindje en milieuvriendelijk.

Verzorging voor wolbroekjes

Heb je als overbroekje voor wolbroekjes of wolwikkels gekozen dan heb je hier ook nog het een en ander voor nodig. Omdat wol een natuurlijke stof is en je deze niet wil beschadigen heb je hier een wolwasmiddel voor nodig. Wolbroekjes zijn van nature niet waterdicht dus ga je ze nog moeten lanoliseren met lanoline of wolvet.

 

Nu heb je al een beter idee wat je allemaal nodig hebt. Ben ik nog iets vergeten? Of heb je nog een leuke aanvulling? Laat het dan zeker hieronder weten!



Ouder bericht Nieuwer bericht


Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd