
Katoen, katoen of katoen. Welke kies jij voor je wasbare luiers?
Als je aan iemand de vraag stelt 'Van wat zijn wasbare luiers gemaakt' dan krijg je meestal als antwoord: 'Katoen, bamboe, hennep of microvezel'. Op zich een heel logisch antwoord. Maar als je nu het antwoord katoen krijgt, weet je dan ook echt wat ze daarmee bedoelen?
Dat katoen zaadpluis is van de katoenplant weten we wel maar er zijn zo veel verschillende manieren om van katoenvezel een lapje stof te maken. Daarom bespreek ik in deze blog 5 van de meest voorkomende wevingen die worden gebruikt bij katoenen wasbare luiers.
Twill
Een hele bekende is twillkatoen. Misschien zegt deze naam jou niets maar als ik hier nu keperstof of hydrofiel van maak dan gaat er zeker een belletje rinkelen!
Als je goed kijkt naar twill dan zie je dat er diagonale draden in de stof zitten met veel open ruimtes tussen. Hierdoor neemt het heel snel vocht op en droogt de stof ook erg snel. Maar door de vele open ruimtes heeft het wel als nadeel dat twill niet heel veel vocht kan absorberen.
Dat hydrofiele stof erg zacht is dat moet ik je zeker niet vertellen. Je ziet niet voor niets tegenwoordig heel veel knuffeldoekjes en kinderkleding die uit deze stof zijn gemaakt. Zacht, maar ook ongelooflijk schattig!
Een luier die is gemaakt van twillkatoen is de hydrofiele luier van Popolini.
Badstof
Badstof of terry zie je het vaakst staan bij wasbare luiers.
Waarom? Plain and simple: deze katoenweving neemt veruit het meeste vocht op!
Badstof wordt geweven of gebreid van katoendraad waar vooraf al lusjes in zitten. Door die lusjes maak je de oppervlakte die vocht kan absorberen groter, ook al is het stukje stof vrij klein. Dit is dus ook de reden waarom washandjes, handdoeken, badjassen, enz. van badstof zijn gemaakt. De droogtijd van badstof is hierdoor ook wel een stuk langer dan die van twill.
Een lastiger nadeel vooral voor wasbare luiers is dat badstof na een tijdje in gebruik vele stugger gaat worden. Daarom dat bij luiers die hiervan gemaakt zijn vaak polyester aan wordt toegevoegd. Door die polyester blijft de luier veel soepeler.
Badstof vind je in 2 verschillende soorten: gebreid en geweven.
De gebreide versie heeft maar aan 1 kant lusjes. Hierdoor is de stof wel vele soepeler maar kan die dus ook minder absorberen. Deze soort wordt meestal gebruikt voor kleding.
Als de badstof geweven is dan heb je aan de beide kanten lusjes wat voor een betere absorptie zorgt en dus veel geschikter is voor onze wasbare luiers.
De meeste katoenen luiers die je vindt op de markt worden van badstof gemaakt. Een voorbeeld van deze badstoffen luiers zijn de onesize van Popolini. De Organic is van 100% katoen gemaakt en de Soft bestaat uit een katoen-polyester mix om ze soepeler te houden.
Interlock
Ook wel gekend als dubbele tricot. Dit is gebreid katoen met zowel vooraan als achteraan die bekende V-tjes, je hebt geen goede of verkeerde kant hier. Door deze speciale breitechniek is de stof erg rekbaar, soepel en zacht. Ook na het wassen. Dus je hoeft hier geen elastaan of polyester aan toe te voegen zodat de luier mooi rond de billen van je kindje aansluit.
Door het breien is de structuur van de stof meer open waardoor het sneller vocht absorbeert en droogt. Maar net zoals bij twill is het absorptievermogen wel wat minder dan bijvoorbeeld badstof. Al absorbeert deze wel veel beter dan de twillkatoenen luiers.
Voor de handwerk-lovers: Interlock wil zeggen dubbelwandig gebreid. Je zet het dubbel aantal steken op van wat je nodig hebt en voor elke steek die je recht breidt, breidt je er ook een averechts of vice versa. Je hebt dus meteen een steek vooraan en een achteraan gemaakt.
Een luier die is gemaakt met de interlock techniek is de UltraFit Interlock van Popolini.

Fleece
Als je het woord fleece hoort denk je meestal aan een stof die is gemaakt van polyester of van gerecycleerde PET-flessen. Maar je hebt ook fleece dat gemaakt is van katoen! Dit is dan katoendraad met lusjes die is geweven of gebreid (zoals badstof) en die aan één kant opgeruwd wordt. Zo krijg je een super zachte stof die er een beetje uit ziet als de vacht van een dier.
Fleece van katoen is een snelle en goede absorbeerder. Het blijft soepel en zacht zonder dat je er extra kunststoffen aan moet toevoegen.
Tricot
De buitenkant van de luier bestaat meestal uit tricot. Dit is gebreid katoen met aan 1 kant de welbekende V-tjes.
Hier kan je makkelijk die mooie printjes op drukken of leuke patronen mee maken.
De tricot die aan de buitenzijde van luiers wordt gebruikt bevat meestal ook 5% elastaan. Zo is het extra soepel en rekbaar!
Omdat deze stof bij wasbare luiers enkel een esthetische waarde heeft is die dus extra dun en neemt nagenoeg geen vocht op.
Voor de handwerk-lovers: Dit wil dus zeggen breien met de alom bekende tricotsteek. Je breit een naald met de rechte steek en dan een naald met de averechtse steek.
De meeste luiers met een printje hebben tricot als buitenzijde. Ook bij luiers van bamboe, hennep of microvezel komt dit vaak voor.

En? Heb je heel wat bijgeleerd?
Ik ben er van overtuigd dat telkens je nu een katoenen luier vastneemt je die eens goed gaat bekijken. Want als je de soort weving weet ken je ook al meteen heel wat eigenschappen van die luier!
Heb je nog een vraag over katoen of kan je nog een aanvulling geven?
Laat het me dan zeker weten bij de comments!
Vele groene groetjes!
Birgit van Het Geitenwollen Sokje