Mijn wasroutine

Birgit De Loose Eigen ervaring Wasbare luiers Wassen

De deur van een wasmachine

Mijn wasroutine

Een van de eerste dingen die je gaat doen als je begint met wasbare luiers is 10 verschillende artikelen lezen hoe je die nu eigenlijk moet wassen. Zo was ik toch in het begin. De eerste 10 wasbeurten waren hier dan ook nooit hetzelfde. Telkens iets nieuw proberen, toch een ander wasmiddel, de routine aanpassen omdat ze toch niet bij mij past, en ga zo maar verder. Maar uiteindelijk heb ik wel gevonden wat ikzelf haalbaar en fijn vind.

Bewaren van de wasbare luiers

Aan onze verzorgingstafel staan 2 emmers: 1 voor de vuile luiers in te doen en 1 voor de vuile inlegvliesjes. In het emmertje voor de inlegvliesjes doen we enkel de papiertjes waar kaka op zit, die waar enkel pipi op zit wassen we mee met de luiers. Op en top hergebruik dus! Let wel, dit kan niet met alle papieren inlegvliesjes. De luiers, boosters, overboekjes en billendoekjes die vuil zijn gaan in de andere emmer. 1x per dag worden beide emmers leeg gemaakt, de inlegvliesjes bij het afval en de vuile luiers doen we in een grote waterdichte zak die we bewaren naast de wasmachine. Op dag 3 zit die vol en dan is het ook wasdag.

Wassen

Elke 3 dagen wassen we, dan is de wasmachine ongeveer voor 2/3de gevuld wat ideaal is voor de wrijving tussen de luiers. De zak met vuile luiers maken we leeg in de wasmachine, de pipi-inlegvliesjes doen we in een apart klein wasnetje zodat we ze makkelijk terug vinden en de waszak zelf wassen we natuurlijk ook mee.

Op onze Miele wasmachine gebruiken we een 60°C programma dat 2h duurt. Als opties kiezen we dan een voorwas en extra water. Blauwe Biotex is ons voorwasmiddel, daar doen we 90 gram van in het poederschuifje. Als wasmiddel voor de hoofdwas gebruiken we Ariel color & style, dit doseren we op 110 gram. Als dit luierwasje klaar is vinden we het fijn om nog even extra na te spoelen en te laten centrifugeren zodat alle overtollige zeepresten zeker weg zijn en de luiers niet heel nat uit de machine komen zodat ze makkelijker drogen.

Drogen

De luiers drogen gebeurt binnen aan het droogrek of bij droog weer buiten aan de droogmolen. Dit werkt voor ons heel goed alleen vonden we onze luiers altijd veel te hard en stug aanvoelen. Ons trucje is om de luiers na het wassen niet meteen op te hangen maar nog 5 minuutjes in de droogkast te laten draaien. Dit verbruikt nagenoeg geen energie maar door de extra wrijving zijn de luiers wel weer super zacht! Zorg er voor dat de overbroekjes en papieren inlegvliesjes niet mee in de droogkast gaan.

Tips & Tricks

  • Wij laten 2x per jaar een leeg 90°C programma draaien met een paar kopjes natuurazijn om onze machine te reinigen.
  • Na elke wasbeurt de rubbers aan het deurtjes goed droog maken. Dit vermijdt geurtjes en slijtage van de rubbers.
  • Vergeet ook niet regelmatig de lade voor je wasmiddel helemaal te reinigen.

Ben je getriggert om je wasroutine eens onder de loep te nemen? Bekijk dan zeker ook 'Hoe was ik wasbare luiers?' en 'Welk wasmiddel moet ik gebruiken bij wasbare luiers?'.Ouder bericht Nieuwer bericht


Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd