Prefolds: tips & tricks

Birgit De Loose Tips & tricks Wasbare luiers

Een baby met een prefold aan de billen

Prefolds: tips & tricks

Prefolds bestaan uit verschillende stukken rechthoekige stof die aan elkaar genaaid zijn. Dit kan variëren van een 9-tal lagen tot wel een 16-tal lagen stof. Je kan de prefold een paar keer dubbel vouwen en zo in het overbroekje leggen of je kan deze ook rond je kindje vouwen en vastmaken met een luierklemmetje, hier zijn ook weer verschillende vouwwijzes voor. Dit is het meest populaire systeem van de niet-voorgevormde luiers omdat het heel simpel is, naargelang het aantal lagen stof goed absorbeert en toch nog goedkoop is. Als je de prefold dubbelgevouwen in het overbroekje legt is de kans wel groter dat bij ontlasting het overbroekje ook vuil wordt.

Meestal vind je prefolds in een 3-tal verschillende maten:

  • Maat 1: van +/- 2 kg tot 4 kg
  • Maat 2: van +/- 3 kg tot 9 kg
  • Maat 3: vanaf +/- 9 kg

Trifold of padfold

De meest eenvoudige is de trifold of padfold. Je vouwt de luier in 3 en legt ze los in het overbroekje. Dit is dan te vergelijken met een inlegger.

Prefold in padfold

Jelly roll fold

Bij de jelly roll fold leg je de luier plat voor je en rol je vooraan de zijkanten naar binnen toe zodat je een driehoek krijgt. Leg je kindje op de gevouwen prefold en breng de onderste punt tussen de benen door naar de buik. Vouw de hoeken van de achterzijde ook over de buik en zet vast met een luierklemmetje. Deze vouwwijze is heel handig als je kindje uitsluitend borstvoeding krijgt omdat de gerolde randjes de vloeibare stoelgang goed tegen houden.

Prefold in jelly roll fold

Angel fold

De angel fold is wat te vergelijken met de jelly roll, alleen ga je hier niet rollen maar vouwen. Leg de luier plat voor je en vouw de zijkanten vooraan over het midden. Leg je kindje op de gevouwen prefold en breng de onderste zijde tussen de benen door naar de buik. Vouw de hoeken van de achterzijde ook over de buik en zet vast met een luierklemmetje. Als je dit voor een jongen wil toepassen dan kan je voor het vouwen van de zijkanten de onderkant een stukje naar boven vouwen waardoor je daar extra absorptie creëert. Dit wordt dan ook wel de newspaper fold genoemd.

Prefold in angel fold

Bikini fold

Weinig tijd en heb je een rap-rap methode nodig dan is de bikini fold heel handig. Leg de luier plat voor je en draai vooraan 180° om. De prefold heeft hierdoor een draai in het midden wat extra absorptie geeft. Zorgt dat deze draai mooi tussen de beentjes zit en vouw de voorkant over de buik. Vouw de hoeken van de achterzijde ook over de buik en zet vast met een luierklemmetje.

Prefold in bikini fold

Tips: Om de stoelgang beter in de luier te houden kan je zelf 'lekgootjes' gaan maken. Aan de rug doe je dit door, net voor je je baby op de luier legt, aan de bovenste zijde nog een kleine vouwrand te geven. Aan de beentjes doe je dit door de overtollige delen van de luier aan de billen naar binnen te vouwen. Indien nodig kan je nog een extra inlegger gebruiken.Ouder bericht Nieuwer bericht


Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd