Wasbaar vs Wegwerp - Wat is goedkoper?

Birgit De Loose Financieel Tips & tricks Wasbare luiers

Het Geitenwollen Sokje-Wasbare luiers-Herbruikbare luiers-Zero waste-Ecologische producten-Verzorgingsproducten-Blog-Wasbaar vs wegwerp-Wat is goedkoper-Cash geld-Applecheeks-Overbroekjes-Pocket luiersHet Geitenwollen Sokje-Wasbare luiers-Herbruikbare luiers-Zero waste-Ecologische producten-Verzorgingsproducten-Blog-Wasbaar vs wegwerp-Wat is goedkoper-Cash geld

Wasbare luiers zijn goedkoper dan wegwerpluiers. Dit is een zinnetje dat je waarschijnlijk al een paar keer bent tegen gekomen. Maar waarop baseren deze mensen zich eigenlijk? Als je een pakket wegwerpluiers gaat halen in de winkel betaal je €15, koop je een pakket wasbare luiers dan ben je al snel €350 kwijt. Door zo je aankoop van luiers te bekijken krijg je een verkeerd beeld en schrikt het zelfs af. Hieronder leg ik aan de hand van wat berekeningen uit hoe het nu echt zit.

Bij de berekeningen gaan we uit van een luierperiode die 2,5 jaar duurt met een gemiddelde van 6 luiers per dag. De prijzen die we aanhouden voor de luiers zijn een gemiddelde van de goedkoopste merken en de duurste merken. Voor de wasbare luiers is gekozen voor een onesize voorgevormd systeem, dit omdat het een veel gebruikt systeem is en gemiddeld qua prijs. De waskosten die in rekening worden gebracht omvatten zowel het wasmiddel, het waterverbruik en het elektriciteitsverbruik als het afschrijven van de wasmachine.

Wegwerpluiers

Het Geitenwollen Sokje-Wasbare luiers-Herbruikbare luiers-Zero waste-Ecologische producten-Verzorgingsproducten-Blog-Wasbaar vs wegwerp-Wat is goedkoper-Wegwerpluiers

Als je voor 1 kind gedurende de hele luierperiode wegwerpluiers gebruikt dan heb je op het einde van de rit een totale aankoopprijs van €1100. Na gebruik werp je deze luiers bij het restafval wat na 2,5 jaar resulteert in 1000 kg afval aan vuile luiers! Om de afvalkost te berekenen heb ik het huidige tarief aangehouden voor Mol, dat is €0,25 per kilo restafval, dan kom je na 2,5 jaar op €250. Tellen we deze 2 bedragen op dan hebben we een totaal kostenplaatje van €1350 voor 1 kind.

Wasbare luiers

Het Geitenwollen Sokje-Wasbare luiers-Herbruikbare luiers-Zero waste-Ecologische producten-Verzorgingsproducten-Blog-Wasbaar vs wegwerp-Wat is goedkoper-Voorgevormde luiers-Anavy-Newborn luiers

Als je voor 1 kind gedurende de hele luierperiode wasbare luiers gaat gebruiken dan heb je ongeveer nodig:

 • 20 dagluiers → €350
 • 4 nachtluiers → €80
 • 15 overbroekjes (3 maten) → €200
 • 1,5 rol papieren inlegvliesjes/maand → €150

De aankoopprijs van wasbare luiers bedraagt dan €780. Hierbij moeten we dan nog de waskosten bijrekenen die ± €250 bedragen. Tellen we deze 2 bedragen op dan hebben we een totaal kostenplaatje van €1030 voor het 1ste kind.

Uit deze berekeningen kunnen we dus inderdaad gaan besluiten dat wasbare luiers goedkoper zijn dan wegwerpluiers, je bespaart ± €320. Let wel, dit geldt als je de wasbare luiers voor je eerste kind gebruikt. De kostprijs voor wegwerpluiers blijft bij elk kind gelijk, bij wasbare luiers voor een 2de of 3de kind blijven enkel de kosten voor de was en inlegvliesjes over dus bespaar je alleen nog maar meer!

Extra besparingstips

Om de kosten van je wasbare luiers nog te laten dalen kan ik je enkele tips en tricks meegeven:

 • Gebruik regenwater voor de wasmachine
 • Gebruik zonnepanelen
 • Wasbare luiers zijn duurzaam dus gebruik ze voor meerdere kindjes. Wij gebruiken onze luiers nu zelfs voor de 4de keer!
 • Papieren inlegvliesjes met enkel urine kan je makkelijk mee wassen en opnieuw gebruiken (Let op, dit kan niet met alle papieren inlegvliesjes)
 • Zolang je baby nog geen vaste voeding krijgt heb je eigenlijk geen inlegvliesjes nodig.
 • Als al je kinderen uit de luiers zijn en de luiers zijn nog goed dan kan je ze 2de hands verkopen
 • Veel gemeenten geven op vertoon van je aankoopfactuur van je startpakket een subsidie tot wel €100. Ontdek hier of jouw gemeente ook subsidies geeft.


Ouder bericht Nieuwer bericht


Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd