Welk wasmiddel moet ik gebruiken bij wasbare luiers?

Birgit De Loose Tips & tricks Wasbare luiers Wassen

Een baby in een wastijl

Welk wasmiddel moet ik gebruiken bij wasbare luiers?

De wasinstructies ken je ondertussen waarschijnlijk al van buiten maar welk wasmiddel je moet gebruiken weet je eigenlijk nog altijd niet. Er staan zo veel ingrediënten op de verpakking die je helemaal niet kent dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Hier leg ik uit waar je rekening mee moet houden en som ik ook wat populaire wasmiddelen op die je kan gebruiken.

De voorwaarden

Kies voor een wasmiddel zonder kleur- en geurmiddelen, die kunnen een allergische reactie veroorzaken op de huid van je kindje. Zorg dat er geen bleekmiddel in zit, hier beschadig je de luiers mee. Daarom mag je ook geen wasmiddel gebruiken voor witte was omdat hier een bleekmiddel in zit. In sommig wasmiddel kan al wasverzachter bij zitten, vermijd dit ook omdat wasverzachter een film legt op je luiers en zo de absorptie gaat afnemen. Probeer ook een wasmiddel te kiezen zonder zeep, als er toch zeep in zit zorg dan dat dit minder is dan 5%.

Als je al deze voorwaarden bekijkt sluit dit sterk aan bij een ecologisch wasmiddel. Ik raad echter af om hiervoor te kiezen omdat deze meestal niet krachtig genoeg zijn om een zwaar bevuilde was schoon te krijgen. Dit geldt dus ook voor wasnoten, een EcoEgg en voor zelfgemaakt wasmiddel.

Populaire wasmiddelen

 • Tandil color - waspoeder - Aldi
 • Una kleur - waspoeder - Aldi
 • Ariel color & style - waspoeder - overal verkrijgbaar
 • Klok waspoeder kleur - waspoeder - Albert Heijn
 • Formil color - waspoeder - Lidl
 • Biotex voorwas en waskrachtversterker, blauwe doos - poeder voor voorwas - overal verkrijgbaar

Tips and tricks

 • Je kan zowel waspoeder als vloeibaar wasmiddel gebruiken
 • Als je vloeibaar wasmiddel wil gebruiken let dan op dat er geen wasverzachter bij zit. Dit laat residu achter waardoor de absorptie van de luiers mindert
 • Wist je dat sommige merken van wasbare luiers wasmiddel hebben uitgebracht speciaal voor het wassen van je vuile luiers. Zoals TotsBots, Bambinex,...


Ouder bericht Nieuwer bericht


 • Tom DT op

  Hoi Birgit,

  Wij zijn recent begonnen met wasbare luiers en gebruiken op dit moment BIOTEX (blauwe doos) als wasmiddel. We hanteren een wasprogramma op 60° met aparte voorwas (zonder voorwasmiddel) en een finaal spoelprogramma na de hoofdwas (wasmiddel BIOTEX).

  Is dit de way to go denk je ?
  Dank voor je feedback.


Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd