Mama's hoekje

Hoeveel maandverband heb ik nodig?

Dit is zeer persoonlijk en hangt af van de hoeveelheid bloedverlies. Je gebruikt evenveel van wasbaar als van wegwerp dus best eens tellen hoeveel wegwerp maandverband je tijdens 1 cyclus verbruikt. Daarna kan je beslissen of je ze tijdens je menstruatie gaat wassen zodat je maar de helft nodig hebt.

Wat doe ik met nieuw maandverband?

Absorberende producten was je minimaal 3 keer voor ze voldoende absorberen. Doe de eerste was apart voor eventuele fabricageresten weg te spoelen, de wasjes daarna mogen samen met bijv. handdoeken.

Hoe was ik mijn maandverband?

Voor het wassen kan je best eerst even koud spoelen. Als je meteen warm water gebruikt zetten de eiwitten van het bloed zich vast in de stof en krijg je veel sneller vlekken. Je wast ze nadien op 60°C bij bijv. je handdoeken. Heb je wasbare luiers in gebruik dan is dit de ideale was voor je maandverband.

Welk wasmiddel is geschikt?

In het wasmiddel mag geen kleur-, geur- of bleekmiddel zitten. Je kan zowel poeder als vloeibaar gebruiken. Let bij vloeibaar wasmiddel er wel op dat er geen wasverzachter in zit.

Mag wasbaar maandverband in de droogkast?

Het mag maar maandverband is ook snel droog op een droogrek. Ze zullen ook sneller slijten door gebruik van de droogkast.

Hoe bewaar ik mijn verbandjes het beste?

Je kan ze droog bewaren in een wetbag of emmer of je kan ze in koud water leggen. Zorg dan wel dat je elke dag het water ververst.

Mijn maandverband heeft vlekken.

Dit is puur esthetisch, je maandverband is wel degelijk schoon. Je kan ze bij mooi weer nat in de zon laten bleken of gebruik maken van ossengalzeep.

Hoe gebruik ik wasbaar maandverband op verplaatsing?

Na gebruik vouw je het maandverband op en doe je dit in een kleine wetbag. Er zijn ook speciale wetbags voor wasbaar maandverband.

Is er ook wasbaar kraamverband?

Hiervoor gebruik je wasbaar nachtverband. Ze kunnen zeer veel absorberen en zijn veel aangenamer dan wegwerp voor je gevoelige zone na een bevalling. Heb je erg veel bloedverlies dan kan je bijboosten met een wasbare inlegger van de luiers of met een hydrofiele doek.

De drukknoppen aan mijn maandverband voelen irritant aan.

Bij sommige activiteiten kan het zijn dat je de drukknoppen voelt, dit is niet bij iedereen zo. Heb je er erg veel last van dan kan je menstruatieondergoed gebruiken, verbanden die je om je slip vouwt of maandverband met velcro.

Hoe gebruik ik mijn make-up pads?

Je gebruikt ze net hetzelfde als wegwerp wattenschijfjes, je gooit ze alleen niet weg. Wassen op 40°C is voldoende. Je kan ze gebruiken met je reguliere ontschminker maar je kan ook kiezen voor kokosolie of een zero waste ontreiniger.

Wat doe ik met een nieuwe cup?

Desinfecteer je cup voor het eerste gebruik. Je hebt hier speciale tools voor om in de microgolfoven te steken of je kan ze 5 minuten uitkoken.

Hoe verschoon ik mijn cup?

Laat je cup maximum 12 uur aan 1 stuk inzitten. Je giet de cup leeg en spoelt enkel met water uit, daarna kan je ze terug inbrengen.

Hoe breng ik mijn cup het beste in?

Hurken of met 1 been bijv. op de badrand is de makkelijkste positie om je cup in te brengen. Je klapt de cup in over de gehele lengte en brengt ze dan in in de vagina. Als je ze los laat klapt ze terug open over je baarmoedermond.

Hoe berg ik best mijn cup op na mijn menstruatie?

Zorg er eerst voor dat ze gedesinfecteerd is door 5 minuten uit te koken of door gebruik te maken van een sterilisatietool voor de microgolfoven. Berg je cup dan op in het bijgeleverde zakje of doosje naar keuze.

Mijn cup sluit niet goed af.

Als je nog maar net een cup gebruikt, moet je de kneepjes nog onder de knie krijgen. Gebruik verschillende posities uit om de cup in te brengen en vooral: oefening baart kunst. Blijft je cup lekken dan heb je waarschijnlijk een verkeerde cupmaat.

Kan ik sporten met mijn cup?

Ja, dat is geen enkel probleem! Als je wil gaan zwemmen met je cup kan je wel best wachten tot je het cupgebruik 100% onder de knie hebt om eventuele ongelukjes te voorkomen.

Kan ik mijn cup ook tijdens de nacht gebruiken?

Ja! Let wel dat de cup niet langer dan 12 uur aan 1 stuk in je lichaam zit.

Ik voel het steeltje van mijn cup zitten.

Sommige vrouwen hebben last van het steeltje. Dit kan je oplossen door het steeltje korter te knippen of als je een zachte cup hebt kan je die binnenstebuiten vouwen en zo gebruiken.

Hoe verwijder ik de cup?

Allereerst: ontspan! Je kan de cup door middel van je bekkenbodemspieren naar buiten persen of je kan het vacuüm verbreken door een vinger langs de rand van je cup te duwen.

Kan ik toch lekken krijgen bij het gebruik van de cup?

Als je start met een cup kan het zijn dat je nog af en toe lekken hebt. Dit is heel normaal omdat je alles nog onder de knie moet krijgen. De meeste vrouwen gebruiken daarom (wasbare) inlegkruisjes in combinatie met de cup. Na verloop van tijd laten ze de inlegkruisjes weg en werkt de cup voor 100%!

Heb je geen antwoord op je vraag gevonden? Neem dan contact op met Het Geitenwollen Sokje.