Wasbare luiers
Je kan op vele verschillende manieren wasbaar luieren. Zoals vroeger met doeken die je dan zelf vouwt of All-in-ones die hetzelfde gebruiksgemak hebben als wegwerpluiers. In de blog ‘De verschillende luiersystemen en hun gebruik’ vind je meer informatie.
Je hebt een 24-tal luiers nodig zodat je om de 2 à 3 dagen moet wassen. Maak je graag gebruik van dag -en nachtluiers dan kies je best voor een 20-tal dagluiers en een 4-tal nachtluiers.
Voor een 2-delig systeem heb je 5 tot 7 overbroekjes nodig. Bij 1-delig verschilt dit van systeem tot systeem. Dit vind je terug in de blog ‘De verschillende luiersystemen en hun gebruik’.
Absorberende producten was je minimaal 3 keer voor ze voldoende absorberen. Doe de eerste was apart voor eventuele fabricageresten weg te spoelen, de wasjes daarna mogen samen met bijv. handdoeken. Overbroekjes en wetbags moet je maar 1 keer voorwassen zodat de fabricageresten weg zijn.
Je start met een apart spoelprogramma of je voegt een voorwas toe. Je hoofdwas doe je op 60°C met voldoende water. Hierna kan je eventueel nog naspoelen. In de blog ‘Hoe was ik wasbare luiers’ vind je een uitgebreid stappenplan.
In het wasmiddel mag geen kleur-, geur- of bleekmiddel zitten, mag niet meer dan 5% zeep bevatten en moet voldoende enzymen hebben. Je kan zowel poeder als vloeibaar gebruiken. Let bij vloeibaar wasmiddel er wel op dat er geen wasverzachter in zit. In de blog ‘Welk wasmiddel moet ik gebruiken bij wasbare luiers’ vind je meer informatie.
In een luieremmer of in een wetbag. Ik raad aan om ze niet in water te bewaren, dit zorgt voor snellere slijtage van de stof.
Luiers, inleggers en billendoekjes mogen in de droogkast. Items die PUL of TPU bevatten zoals overbroekjes en wetbags mogen niet in de droogkast. Dit geldt ook voor wolbroekjes. Let wel dat door het gebruik van de droogkast alles sneller gaat slijten.
Maak een lanolinemengsel op lichaamstemperatuur en doe de wolbroekjes er binnenstebuiten in. Laat de broekjes een nachtje in dit mengsel, daarna leg je ze plat te drogen. Een gedetailleerd stappenplan vind je in de blog ‘Hoe lanoliseer je wolbroekjes?’.
Om de 10 à 14 dagen moet je een wolbroekje wassen. Daartussen kan je het gewoon laten luchten. Het wassen doe je als handwas of op een wolwasprogramma met een laag toerental en maximum 30°C. Gebruik wolwasmiddel en laat plat drogen.
Dit komt waarschijnlijk door een slechte wasroutine. Probeer eerst je wasroutine bij te stellen, blijven je luiers stinken dan ga je ze moeten strippen.
Dit is meestal enkel een esthetisch probleem, de luiers zijn wel proper. Je kan de luiers nat in de zon hangen om de vlekken weg te bleken of gebruik maken van ossengalzeep.
Is je luier helemaal verzadigd, dan heb je voldoende aan een extra inlegger. Is dit niet het geval dan kan dit komen door druklekkage (te strakke romper of broek), de absorptie beter verdelen (bij jongens vooraan, bij meisjes in het midden), een lek of verkeerd aangedaan overbroekje of je luiers zijn verontreinigd waardoor je moet gaan strippen.
Dit is uiteraard niet de bedoeling. Je hebt de luier of overbroekje te strak aangedaan. Luiers mogen vrij los rond de beentjes en de buik zitten. Voor overbroekjes is de vuistregel dat je nog 1 vinger bij in de opening kan steken.
Er zijn verschillende vouwwijzes om niet-voorgevormde luiers aan te doen. Bekijk in onze blog enkele voorbeelden van prefolds, strikluiers en vouwluiers.
Op zich kan je elk overbroekje ook voor de nacht gebruiken. Maar de beste combo maak je met optrekbroekjes, wolbroekjes of overbroekjes met buikelastiek of zijsluiting.
Bij de herbruikbare versie kan je de ontlasting er af halen en in het toilet gooien. Gebruik je de papieren versie dan gooi je die in de afvalbak. Sommige merken van papieren inlegvliesjes kan je ook mee wassen als het enkel een plasje is. Ik raad het af om de inlegvliesjes in het toilet door te spoelen!
Oefenbroekjes zijn bedoeld om kleine ongelukjes of de eerste druppels op te vangen. Deze zijn niet bedoeld om grote plasjes te absorberen dus dan is de kans groot dat je lekken krijgt.
Neen, dit is bij wegwerpluiers ook niet het geval. Zwemluiers zijn bedoeld om enkel stoelgang op te houden.
Dit kan als je geen droogkast gebruikt en je hard water hebt. Je kan dit oplossen door elk item goed los te kloppen voor je dit te drogen hangt of je kan, zoals wij, alles 5 minuten in de droogkast steken.
Absoluut! Hoeveel je bespaart hangt af van welk soort wasbare luiers je gebruikt en welk merk wegwerpluiers je zou aankopen. Daarnaast is het aantal kinderen dat die luiers gaan gebruiken ook een zeer bepalende factor. Een overzicht van alle kosten kan je vinden in de blog ‘Wasbaar vs Wegwerp - Wat is goedkoper?’.
In België zijn er heel veel gemeentes die subsidies geven. Hiervoor moet je de aankoopfactuur binnen doen op de gemeentedienst. Welke gemeentes hier aan mee doen en hoe hun werkwijze is kan je vinden in de blog ‘Subsidies’.
Heb je geen antwoord op je vraag gevonden? Neem dan contact op met Het Geitenwollen Sokje.